Stojíme za Ukrajinou

Stojíme za Ukrajinou

7.3.2022
ondrej.novak

Pomáháme Ukrajině

Od okamžiku, kdy Putin napadl Ukrajinu, se i mezi agenturami vzedmula obrovská vlna solidarity a vůle pomáhat.

Pomoc a peníze
Ve spolupráci s cesko.digital (vytvořili mimo jiné jediný centrální informační web pro covid nebo platformu pro on-line výuku) připravujeme rozsáhlou kampaň v ATL a na sociálních sítích, která navede na rozcestník pomoci Stojíme za Ukrajinou (stojimezaukrajinou.cz)
V tuto chvíli na projektu pracují mimo jiné DFMG (Dark Side), WMC Grey, McCann, Wundermanthompson. Připravena je základní sada bannerů do on-line, pracuje se na dalších formátech včetně TV spotu. ASMEA a její členové intenzívně oslovují media a velké zadavatele s žádostí o mediální prostor. Jednání probíhají a přísliby už registrujeme od několika velkých značek a medií.

Dezinformace
Ačkoli část dezinformačních webů už vláda vypnula, stále ještě fungují další, o kterých mimo jiné mluví i Evropská komise. Hybridní válka je součástí konfliktu. Některé členské agentury zaznamenaly zvýšenou poptávku klientů po účinném vyloučení dezinfo platforem z on-line plánování. Úzce spolupracujeme s Nelež. O tuto oblast pečuje především Triad. Odstartovali jsme také edukační aktivitu vůči influencerům, kteří jsou v některých zemích pod palbou dezinformátorů. AKA se obrátí na zadavatele prostřednictvím Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Tuto oblast koordinuje petra.jankovicova@triad.cz

Co můžete udělat hned
Obracíme se na členy s žádostí o podporu v těchto oblastech:

Dárcovství – pokud vaši zaměstnanci nebo majitelé firem hodlají podpořit Ukrajinu finančně, doporučujeme se řídit rozcestníkem pomoci www.stojimezaukrajinou.cz
Podle našich ukrajinských kolegů je teď nejnaléhavější potřeba posílat peníze na oficiální účty ukrajinského státu, ze kterých se financuje obrana země. Pozitivní příklad – členská agentura Czech Promotion už věnovala milion na konto Člověka v tísni a vyzývá na svém LinkedIn profilu k následování.

Podpora kampaně  – jakkoliv veškeré práce probíhají dobrovolnicky, jsou oblasti, kde se bez peněz neobejdeme. Primárně to platí o on-line komunikaci. Vítány jsou jakékoliv příspěvky a pomoc.
Pro zájem o podporu kampaně na sociálních sítích kontaktujte 
Tomas.jindrisek@dfmg.cz
Pro zájem o podporu AV produkce kontaktujte 
Adela.krausova@wmcgrey.cz

Vaši klienti – také oni a jejich zaměstnanci mohou být zdrojem financí pro pomoc Ukrajině a jejím lidem. Sdílejte rozcestník a materiál pro podporovatele zde ke stažení v několika barevných variantách.

Vaše media – sdílejte materiál na vašich stránkách, na sociálních mediích. Brzy bude k dispozici také sada bannerů ve standardních formátech.
Mediální prostor – prověřte možnost poskytnutí mediálního prostoru. Brzy bude k dispozici jednoduchý popis kampaně s vizuály a náhledem videa tak, aby dárci věděli, s čím a proč se mohou spojit.

Koordinaci veškeré mediální podpory zajišťuje 
ondrej.novak@asmea.cz

Dezinformace – vyzvěte své klienty, aby zablokovali svoji on-line reklamu na dezinfo webech. Jednoduché oslovení si můžete stáhnout a upravit zde. Jeho součástí je i detailní návod pro všechny, kteří si on-line reklamu zajišťují vlastními silami. U ostatních stačí oslovit jejich mediální agenturu.

Co bude následovat
V nejbližších dnech budeme mít k dispozici kreativu ke kampani na podporu dárcovských aktivit, které s vámi můžeme nasdílet. ASMEA bude konsolidovat mediální plán nasazení. Ten bude neustále aktualizován, a tak nikdy není pozdě do něj přispět. Budeme pečlivě sledovat vývoj situace a reagovat na dlouhodobější potřeby. Zejména se to týče informačního boje proti hybridní válce a pomoci uprchlíkům. Budeme nadále hledat spojence a partnery pro naše aktivity.
O aktualitách vás bude informovat v newsletteru. V případě zájmu o zapojení do aktivit AKA, neváhejte kontaktovat marek.hlavica@aka.cz

V menu stránek jsou ke stažení veškeré informační materiály.